PSPK Magtej Kft. látogatás 17:30
A PSPK Magtej Kft. jelen fejlesztési projektje a tejtartalom nélküli, növényi alapú tej- és sajthelyettesítő termékek gyártásának magas szintű technológiai megvalósítását tűzte ki célul, zéró hulladék szemléletben az olajpréselés melléktermékének felhasználásával. A beruházás helyszínén egy új, bruttó közel 1200 m²-es, emeletes acélszerkezetű üzemcsarnok létesült, aminek a földszintjén és az emeletén is történik majd termelés. A létesítmény így két szinten nettó 1980 m²-en biztosítja a gyártóteret, további 340 m²-en pedig a szükséges szociális és kiszolgáló helyiségeket, valamint irodákat.
A gyártási folyamatokhoz egyedileg fejlesztett, központi adatgyűjtővel és szenzorokkal ellátott technológiai rendszer kerül telepítésre. A teljes technológiai lánc kiterjed az alapanyagok fogadására és őrlésére, a magtej-előállítás automatizált, enzimatikus és főzési folyamatára, valamint a késztermék kiszerelésére, amelyre két opció áll rendelkezésre. Az egyik porlasztva szárításos eljárással készülő extraktum (tejpor alternatíva) gyártása, míg a másik és egyben a fő irány az UHT és homogenizálást követő automata palackozás által előállított üveges és szobahőmérsékleten eltartható termék.
A fenntarthatóság a projekt egyik kiemelt alapelve: a technológia hőigényét biomassza kazán fedezi, amely a szomszédos szőlészet melléktermékével, törköllyel üzemel, biztosítva ezzel a körforgásos gazdasági modell gyakorlati megvalósítását. A gyártási melléktermékből a projekt következő lépésében majd növényi krémsajt analóg, illetve fehérjeszelet fog készülni, ez jelenleg receptúra és technológia fejlesztési állapotban van. Emellett a zero waste szemléletet még az üveg csomagolóanyagok visszagyűjtése és alapos tisztítást követő újrafelhasználása biztosítja.
A projekt megvalósítása stabil szakmai háttérrel valósul meg. A PSPK Magtej Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Pinczés Marianna – közgazdász és élelmiszermérnök – korábban a Grapoila márka megalkotójaként bizonyította innovációs és piacszervezési kompetenciáit. A projekt szakmai vezetését, aki több mint tízéves labor- és technológiai tapasztalattal rendelkezik.
A fejlesztés nem pusztán gyártókapacitás-bővítés, hanem a hazai növényi alapú élelmiszeripar egyik mintaprojektje, amely innovációval, energiahatékonysággal és környezeti felelősséggel teremthet új értéket a piacon. Az első piacra kerülő termékük a napraforgómag-ital, amely az olajgyártás melléktermékeként keletkező napraforgómag-lisztből és magyar cirokból készült.
A látogatások helyszíne:4150 Püspökladány, Árpád utca 64.
A gyártási folyamatokhoz egyedileg fejlesztett, központi adatgyűjtővel és szenzorokkal ellátott technológiai rendszer kerül telepítésre. A teljes technológiai lánc kiterjed az alapanyagok fogadására és őrlésére, a magtej-előállítás automatizált, enzimatikus és főzési folyamatára, valamint a késztermék kiszerelésére, amelyre két opció áll rendelkezésre. Az egyik porlasztva szárításos eljárással készülő extraktum (tejpor alternatíva) gyártása, míg a másik és egyben a fő irány az UHT és homogenizálást követő automata palackozás által előállított üveges és szobahőmérsékleten eltartható termék.
A fenntarthatóság a projekt egyik kiemelt alapelve: a technológia hőigényét biomassza kazán fedezi, amely a szomszédos szőlészet melléktermékével, törköllyel üzemel, biztosítva ezzel a körforgásos gazdasági modell gyakorlati megvalósítását. A gyártási melléktermékből a projekt következő lépésében majd növényi krémsajt analóg, illetve fehérjeszelet fog készülni, ez jelenleg receptúra és technológia fejlesztési állapotban van. Emellett a zero waste szemléletet még az üveg csomagolóanyagok visszagyűjtése és alapos tisztítást követő újrafelhasználása biztosítja.
A projekt megvalósítása stabil szakmai háttérrel valósul meg. A PSPK Magtej Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Pinczés Marianna – közgazdász és élelmiszermérnök – korábban a Grapoila márka megalkotójaként bizonyította innovációs és piacszervezési kompetenciáit. A projekt szakmai vezetését, aki több mint tízéves labor- és technológiai tapasztalattal rendelkezik.
A fejlesztés nem pusztán gyártókapacitás-bővítés, hanem a hazai növényi alapú élelmiszeripar egyik mintaprojektje, amely innovációval, energiahatékonysággal és környezeti felelősséggel teremthet új értéket a piacon. Az első piacra kerülő termékük a napraforgómag-ital, amely az olajgyártás melléktermékeként keletkező napraforgómag-lisztből és magyar cirokból készült.
A látogatások helyszíne:4150 Püspökladány, Árpád utca 64.