„A Modern Gyárak Éjszakáját azért hoztuk létre, hogy minden érdeklődő számára kézzelfogható közelségbe hozzuk a Magyarországon zajló technológiaváltást. Jólétünk és fenntartható növekedésünk záloga ugyanis nem más, mint az innováció és digitalizáció. Itt a lehetőség, hogy most megismerjük, mit is jelent mindez a gyakorlatban.”
Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter

2020. október 21. szerda 15:29
Modern Gyárak Éjszakája: Online nyitják meg kapuikat a gyárak november 13-án
Negyedik alkalommal rendezi meg idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Modern Gyárak Éjszakáját. November 13-án az érdeklődők a járványügyi helyzetre tekintettel ezúttal virtuálisan tekinthetnek be a gyárak működésébe. Az eseményhez eddig már több mint 50 vállalkozás csatlakozott. Az ITM még várja a vállalkozások jelentkezését november 6-ig.

A Modern Gyárak Éjszakája programsorozat célja azon innovatív, high-tech, zöld megoldások megmutatása, amelyek igazán versenyképessé, mintaértékűvé teszik a Magyarországon működő gyárakat, üzemeket. 

A koronavírus-járvány második hullámának idején legfontosabb célunk a lakosság egészségének megőrzését követően a magyar gazdaság működésének fenntartása, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása, hogy végül megerősödve kerüljenek ki a rendkívüli helyzetből. A fertőzés lehetőségének elkerülése érdekében az idei évben a gyárak virtuálisan a Modern Gyárak Éjszakája honlapján – videókkal, fényképekkel, online tudásbázissal és közösségimédia-játékok keretében – mutatják be működésüket, valamint azokat a fontosabb folyamatokat, technológiákat, amelyekre méltán lehetnek büszkék.

A programban részt vevő gyárak és telephelyeik elérhetők az eseménysorozat honlapján, a www.moderngyarakejszakaja.hu oldalon. A szervezők november 6-ig várják továbbá a vállalkozások jelentkezését a programsorozatra. Regisztrálni a moderngyarakejszakaja@ifka.hu e-mail-címen lehet.

Forrás: 2020. október 21., szerda 14:39, ITM Kommunikáció



2020. november 6. péntek 13:20
Indul a regisztráció a Modern Gyárak Éjszakájára


 
2020. november 13-án rendezik meg a IV. Modern Gyárak Éjszakáját. A 76 csatlakozó vállalkozás a koronavírus-járvány miatt ezúttal online nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Regisztrálni mától lehet a Modern Gyárak Éjszakája oldalán.

A Modern Gyárak Éjszakája rendezvénysorozat Magyarország újraiparosításának ünnepe. A nagyközönség megismerheti a hazánkban működő gyárakat, üzemeket, mintaműhelyeket, a kulisszák mögé tekintve meggyőződhet arról, hogy a magyar gazdaság már high-tech pályára állt, a hazai ipari termelés 70 százaléka high-tech. Az események hozzájárulnak a vállalkozói kedv növeléséhez, a fiatalok érdeklődésének felkeltéséhez, a vállalatok munkaerő utánpótlásához, a korszerű technológiák népszerűsítéséhez” – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a rendezvény fővédnöke.

A Modern Gyárak Éjszakáján a működési területükön, vállalati mutatóik alapján kiemelkedő vállalkozások nyitják meg kapuikat az érdeklődők előtt. Az esemény célja azoknak az innovatív megoldásoknak a bemutatása, amelyek versenyképessé, mintaértékűvé teszik a Magyarországon működő gyárakat, üzemeket. A bejárható gyárak lefedik a gazdaság teljes spektrumát, a repülőgépgyártástól a növénytermesztésen át a fertőtlenítőszer-gyártásig.

A koronavírus-járvány  miatt a programok idén az online térbe helyeződnek át. A virtuális tér számos lehetőséget tartogat, így a Modern Gyárak Éjszakáján elérhetőek lesznek 360 fokos kamerával készült virtuális séták, gyárbemutató videók, riportfilmek és mini-portrék is. Az online formának köszönhetően az érdeklődők otthonuk kényelméből, egyetlen este alatt végiglátogathatják az ország egymástól távoli pontjain működő gyárakat Zalaegerszegtől Vámospércsig, Makótól Halásziig. 

A november 13-án megnyíló bemutatók megtekintése után a regisztrált felhasználók játékos kvízben tehetik próbára tudásukat. A helyesen kitöltők között a szervezők a gyárak által felajánlott ajándékcsomagokat és egyedi gyárlátogatásokat sorsolnak ki. 


Regisztrációra 2020. november 6-tól van lehetőség az online esemény hivatalos honlapján. További információk érhetőek el az esemény Facebook oldalán.

Forrás: 2020. november 6., péntek 12:25, ITM Kommunikáció


Virtuálisan várják a gyárak a látogatókat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium november 13-án, pénteken rendezi meg a IV. Modern Gyárak Éjszakáját. A járványhelyzetre tekintettel a gyárak és üzemek ezúttal online nyitják meg kapuikat az érdeklődők előtt. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy 76 vállalkozás várja az érdeklődőket, akik még regisztrálhatnak az eseményre a Modern Gyárak Éjszakája oldalán .

A programsorozat kapcsán György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány ellenére is töretlenül zajlik Magyarország újraiparosítása. Az idén online formában megrendezendő Modern Gyárak Éjszakája is ennek a szimbóluma. Az újraiparosításban rejlő legfontosabb kihívás az államtitkár szerint az, hogy bár a rendszerváltozás idején voltak olyan magyar nagyvállalatok, amelyek exportképes kapacitásokkal rendelkeztek, de ezt a tudást hagyták elveszni a korábbi döntéshozók. 2010 óta a kormány azon dolgozik, hogy különféle programokkal és intézkedésekkel - így például a Magyar Multi Programmal és az Irinyi Tervvel - segítse a hazánkban működő vállalkozásokat. Célunk, hogy támogassuk a multinacionális vállalkozásoknál és a technológiaváltást végrehajtó magyar cégeknél rendelkezésre álló tudás elterjedését a tanulni és a fejlődni vágyó hazai kis- és középvállalkozások körében – tette hozzá az államtitkár.

A Modern Gyárak Éjszakáján a területükön kiemelkedő vállalkozások engednek betekintést a működésükbe virtuálisan. Az esemény célja azoknak az innovatív megoldásoknak a bemutatása, amelyek versenyképessé, mintaértékűvé teszik a Magyarországon működő gyárakat, üzemeket. A bejárható gyárak a repülőgépgyártástól a növénytermesztésen át a fertőtlenítőszer-gyártásig lefedik a gazdaság teljes spektrumát. Az esemény hozzájárul a vállalkozói kedv növeléséhez, a fiatalok érdeklődésének felkeltéséhez, a vállalatok munkaerő utánpótlásához, a korszerű technológiák népszerűsítéséhez, valamint ahhoz, hogy a vállalkozások egymástól is tanuljanak, fejlődjenek.

A program során elérhetőek lesznek 360 fokos kamerával készült virtuális séták, gyárbemutató videók, riportfilmek és mini-portrék is. Az esemény közösségimédia-oldalán a követők megismerhetik a „technológia arcait”, vagyis a gyárakban és üzemekben dolgozó szakembereket. A bemutatók megtekintése után a regisztrált felhasználók játékos kvízben tehetik próbára tudásukat. A helyesen válaszolók között a szervezők a gyárak által felajánlott ajándékcsomagokat és egyedi gyárlátogatásokat sorsolnak ki.


A programokra regisztrálni az online esemény  hivatalos honlapján lehet. További információk érhetőek el az esemény  Facebook oldalán.


Forrás: 2020. november 12., csütörtök, kormany.hu


2020. november 16. hétfő 8:00


Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A bérnövekedés záloga a termelékenység növelése

A bérnövekedés záloga a termelékenység növelése - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken, a Fejér megyei Kőszárhegyen működő Simon Kft.-nél, ahová a Modern gyárak éjszakája rendezvénysorozat keretében látogatott.

György László rámutatott, hogy a termelékenységet úgy lehet növelni, ha a vállalkozások folyamatosan újragondolják folyamataikat, beruháznak eszközökbe és gépekbe, valamint az eszközök működtetéséhez szükséges szolgáltatásokba. Hozzátette: az Ipar 4.0 is ezen alapul.

Az államtitkár a Modern gyárak éjszakája programsorozatról elmondta, hogy ennek segítségével is szeretnék közelebb vinni mindenkihez a digitalizáción alapuló negyedik ipari forradalmat, az Ipar 4.0-át, illetve az idén a járványhelyzet miatt online térbe kényszerült programokkal ünnepelik Magyarország újraiparosítását.

György László kiemelte, a virtuális gyárlátogatások során közelebb kívánják vinni a modern technológiai eljárásokat a magyar szakképzésben és felsőoktatásban tanulókhoz, továbbá a vállalkozókhoz és a munkavállalókhoz. Mint mondta, bemutatják a mesterséges intelligenciát, az adatalapú gazdálkodást, a szuper számítógépekre épülő új eljárásokat is.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormány elkötelezett a munkaalapú társadalom mellett, márpedig munkája úgy lesz tartósan mindenkinek, ha folyamatosan lépést tart a modern kor folyamatosan változó kompetenciaigényeivel. Tehát a technológiai fejlődés mellett folyamatos képzés és tanulás kell a munkahelyek megerősítéséhez, megtartásához - vonta le a következtetést.

György László jelezte, hogy a Modern gyárak éjszakája a programsorozat hivatalos weboldalán és közösségi oldalán kísérhető figyelemmel, ahol a vállalkozások bemutatkozó videói, virtuális gyárlátogatásai feltöltésre kerülnek.

A rendezvény honlapja szerint negyedik alkalommal rendezik meg a Modern gyárak éjszakája programot, idén országosan 76 cég nyitja meg online kapuit az érdeklődők előtt.

Fejér megyéből öt vállalkozás, a Simon Plastics Kft. mellett a székesfehérvári Adu Alba Kft. és a Macher Zrt., az iváncsai Masterprint Jelöléstechnika Kft., valamint a bicskei Magyarmet Finomöntöde Kft. csatlakozott a programhoz.

A Simon Plastics Kft. 1985-ben alakult egyszemélyes vállalkozásként, a folyamatos fejlődés és fejlesztések révén több száz embernek ad munkát. Fő tevékenységük az egyéb műanyag termékek gyártása, közel 100 műanyag fröccsöntő géppel rendelkeznek, melyekkel autóipari kábelkorbács csatlakozók mellett, audiotechnikai alkatrészeket állítanak elő.


Forrás: 2020. november 13., péntek 15:54, MH/MTI
Az oldal sütiket használ a rendeltetésszerű működéshez, illetve anonim analitika gyűjtésére. Az oldal használatával elfogadja az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.